Introductie

In de zomer van 2011 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de watersport wakeboarden. Daar werd in Nijmegen de eerste elektrische waterskibaan geopend op recreatieplas De Berendonck. Een goede vriend van mij was er net begonnen met werken en ik kreeg te horen dat ze nog extra technisch geschoold personeel zochten. Vrijwel direct kon ik aan de slag als sportinstructeur en het duurde niet lang voordat ik ook het onderhoud van de baan op mij nam.  In het eerste seizoen heb ik erg veel geleerd op het gebied van instrueren en samenwerken.

bd 1 - kopie
Waterskicentrum de Berendonck, Nijmegen

Wakeboard obstakels

In het tweede seizoen kwam de functie van technisch verantwoordelijke vrij. Onder de verantwoordelijkheid valt onder andere het reguliere – en bijzondere onderhoud maar bijvoorbeeld ook het aantrekkelijker maken van het park door bijvoorbeeld obstakels. Deze obstakels zijn bedoeld voor de gemiddelde/gevorderde wakeboarder en biedt de mogelijkheid om zijn/haar niveau te verbeteren.

Kicker

In de winter van 2012 zijn er plannen gemaakt om het aantal obstakels uit te breiden. Inmiddels was het park voorzien van een kleine schans (kicker) en een rail (slider). De meest voor de hand liggende uitbreiding was het plaatsen van een grote kicker, deze zijn te koop voor €3000-€3500. Na onderzoek bleek dat zelf bouwen van een kicker uit  kwam op een bedrag van €2000-€2500. Dit budget bood ruimte voor het gebruik van de slijtvaste kunststof HDPE en een compleet RVS frame waarmee de duurzaamheid gegarandeerd is.

ricky

Modulaire slider

In de winter van 2013 is er wederom besloten om een extra obstakel te bouwen. Er zijn diverse mogelijkheden geschetst zoals een landvaste rail, een aantal kleinere obstakels of één groter platform. De keuze is uiteindelijk gegaan naar dit laatste, waarbij er gekozen is voor een slider opgebouwd uit diverse modules zodat deze in de toekomst eenvoudig aangepast kan worden, waarbij men beter inspeelt op de wensen van de doelgroep. Al snel bleek deze opzet een schot in de roos, de slider is al diverse keren deels omgebouwd zoals de foto’s hieronder laten zien.

Constructietekeningen van de modules en samenstellingen

 

Rainbow slider
Ombouw van slider naar zgn. rainbow slider inc extensie

 

Subframe slider omgebouwd naar zgn. jibbuis
Subframe slider omgebouwd naar zgn. jibbuis