Introductie

Mijn eerste stage van de opleiding IPO heb ik gewerkt bij Eromes projectinrichters te Wijchen. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert school/kantoormeubilair en voorziet in de gehele inrichting van een project. Gedurende de stageperiode had ik één hoofdopdracht en daarnaast meerdere kleinere opdrachten/bijdragen in het algemene ontwikkelingsproces.

Hoofdopdracht – nieuw transportmiddel

Eromes heeft een succesvolle stoelenserie genaamd IZ (zie foto). Deze stoelen zijn slechts beperkt stapelbaar, tot maximaal 4 hoog. Dit heeft als gevolg dat opslag en transport niet uiterst efficiënt is. De stoelenserie wordt veelal gebruikt voor scholen, waar het regelmatig voor komt dat grotere aantallen stoelen verplaatst moeten worden naar bijv. een aula. Eromes is daarom op zoek naar een transportmiddel dat opslag en transport efficiënter maakt.

IZ stoelenserie
IZ stoelenserie

Idee-conceptfase

Na een uitgebreide onderzoeksfase zijn de eerste ideeën geschetst. Varierend van oplossingen van metaal en hout, geschikt voor een enkel model als wel de gehele serie. Hieronder een aantal voorbeelden. De meest belovende ideeën zijn verder uitgewerkt tot concept, waarvan een model is gebouwd om de werking te testen.

eromes 1

Divers schetswerk
Divers schetswerk
3D CAD maatbepaling met diverse soorten en maten frames uit de stoelenserie
3D CAD maatbepaling met diverse soorten en maten frames uit de stoelenserie

Hieronder is het eerste testmodel te zien, waarmee het werkingsprincipe van een verrijdbaar frame dat de stoelen onder een hoek zet getest kon worden. Ondanks zijn relatief hoge zwaartepunt bleek het geheel zeer stabiel tijdens verplaatsen. Op de afbeelding is tevens een vergelijking te zien met de huidige transportwijze in een vrachtwagen. Normaal gesproken gaan er 16 stuks op een pallet, het conceptontwerp maakt het mogelijk om 20 stuks op een kleinere oppervlakte te plaatsen.

Testmodel vergeleken met huidige transportwijze
Testmodel vergeleken met huidige transportwijze

Definitief concept

Nadat het werkingsprincipe bewezen was, is de doorontwikkeling gestart voor het uiteindelijke concept. Hierbij is vereenvoudiging met een verhoogde functionaliteit het uitgangspunt geweest. Het frame is doorontwikkeld naar zo veel mogelijk gelijke onderdelen, naar een uitgangsmateriaal/ontwerp dat reeds gebruikt wordt. De functionaliteit is verhoogd door het toepassen van een handvat en een mogelijkheid tot stapelen van de transportkar. Daarnaast is de kar zodanig uitgevoerd dat deze geschikt is voor niet alleen de IZ, maar élke stapelbare stoelenserie die Eromes produceert. Het uiteindelijke concept is geproduceerd in een nulserie, waarna nog detailniveau kleine wijzigingen plaats hebben gevonden. Ten einde van mijn stage heb ik het definitieve ontwerp productieklaar opgeleverd (adv. verkoopprijs €175,-) en kwamen de eerste orders al binnen.

Renders definitief concept
Renders definitief concept

Definitief ontwerp

izie vrij
Het uiteindelijke ontwerp zoals goedgekeurd en productieklaar