Herstel van een vervallen publiciteitsstunt

In 1990 schilderde de Herman Brood een bus ter vergroting van de publiciteit van het openbaar vervoer. Publiciteit was er voldoende, al was er met name veel kritisch geluid. Anno 2019 is er niet veel veranderd, behalve dat de staat van de bus in die jaren wel enorm achteruit gegaan is. Niet gek, aangezien deze veelal buiten stond in het Arnhems havengebied, waarbij hij ten prooi is gevallen aan de elementen – en vandalisme.

In 2019 pakt stichting Hubert in Nijmegen, Hazekamp een leegstaand bedrijventerrein aan, door een broedplaats voor culturele activiteiten te creëren. De bus zal hiervoor in ere hersteld worden en omgetoverd tot een gezellige zitgelegenheid.

Interieur restauratie

In eerst instantie heb ik bijgedragen aan de restauratie en ombouw van het interieur. De jarenlange regenval deed het staal geen goed, ruim driekwart van de stoelen vertoonde ernstige roest en moest hersteld worden met behulp van nieuwe materialen. Daarnaast is ook de indeling van de bus gewijzigd, zodat men tegen over elkaar kan zitten.

Het gehele interieur.
Voorbeeld restauratie stoelpoten.

Wat is een zitgelegenheid zonder tafel? Die moesten er ook in komen dus daarvoor zijn ook nog eens extra tafelpoten gelast, in dezelfde stijl als de stoelen.

Tafelpoten ongelakt.

Exterieur restauratie

Door vandalisme zijn de ruiten aan een zijde van de bus gesneuveld, niet alleen is het interieur hierdoor aangetast maar helaas zijn ook de kozijnen gaan roesten. Om er voor te zorgen dat de bus weer goed waterdicht en roestbestendig is de komende jaren is ook het exterieur waar nodig aangepakt.

De herstelde delen zijn afgewerkt met:

  • 1 laag schakelprimer
  • 3 lagen polyesterplamuur-filler
  • 2 lagen 2K DD lak
De dragers van de kunstwerkpanelen waren in slechte staat dus deze zijn ook vervangen.
Ernstige roest onder de kozijnen.
Resultaat voor het plaatsen van de nieuwe ruiten.

De feestelijke onthulling

Na weken van hard ploegen is het dan tijd voor een feestelijke opening door Stichting Hubert. De bus mocht naar buiten en maakte plaats voor een Herman Brood expositie, het buitenterrein was feestelijk aangekleed. Een lentezon, lekkere muziek en fijne mensen deed de rest!

Een gezellige avond bij Hubert. Foto gemaakt door Emil Cobussen Photography.